XVI. REDOVITA SINODA BISKUPA 2021.-2023

Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje

Dijecezanska faza


Papa Franjo je u subotu i nedjelju 9. i 10.  listopada 2021. u Rimu svečano otvorio XVI. Redovitu sinodu biskupa.  Tjedan dana poslije toga Sinodski proces je  otvoren u svim biskupijama Katoličke Crkve. Tako je u našoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji   nadbiskup Marin Barišić u subotu 16. listopada na  svečanom misnom slavlju u novoj crkvi Svete obitelji u Solinu s okupljenim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima otvorio dijecezansku fazu Sinode. U nedjelju nakon toga župnici su to učinili u svojim župnim zajednicama. Ova sinoda je zamišljena kao trogodišnji sinodski hod i odvijat će se u tri faze: prva je faza dijecezanska, druga kontinentalna i treća  na razini sveopće Crkve. Sinoda se održava pod naslovom: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.

Izraz sinoda (gr. sin+hodos) znači zajedno ići, zajednički hod. Isus je sebe u evanđelju nazvao: put istina i život; učenici su nazivani “učenicima puta”. Sinodalnost je više od pukog zborovanja ili upravljanja, ona je “specifičan način življenja i djelovanja”  Crkve kao Božjeg naroda (Pripremni dokument br. 10). Narod Božji ostvaruje svoje zajedništvo u zajedničkom hodu, u okupljanju  na svetom zborovanju i aktivnom sudjelovanju svih vjernika u evangelizacijskom poslanju.

U prvom tisućljeću zajednički hod ili provođenje sinodalnosti  u djelo bio je uobičajen način postupanja u Crkvi.  Pod vodstvom svojih biskupa vjernici su se okupljali na prigodne susrete da raspravljaju o različitim crkvenim i pastoralnim  pitanjima i da za njih traže rješenja. Razvijena je živa sinodalna praksa na svim razinama:  mjesnoj, pokrajinskoj i općoj. A ekumenski koncili su bili najveće očitovanje sinodalnosti. (Ivan Zlaotusti: “Crkva i sinoda su istoznačnice.”). U drugom tisućljeću Crkva je više naglašavala ulogu hijerarhije, ali ni tada nije sinodalnost posve zanemarena jer su se održavale, premda rjeđe, biskupijske i krajevne sinode. A i pape su se kod definiranja dogmatskih istina redovito htjeli posavjetovati s biskupima kako bi upoznali  svijest o tome što vjeruje cijela Crkva.

Na kraju II. vatikanskog sabora  (1965.), odgovarajući želji otaca, papa Pavao VI. je donio odredbu o ustanovljenju Biskupske sinode kao osnaženju  kolegijaliteta biskupa i njihove odgovornosti u vođenju Crkve.  Od tada se svako treće godine održavaju Biskupske sinode na kojima se okupljaju predstavnici Biskupskih konferencija iz cijele Crkve, redovnički poglavari i drugi predstavnici vatikanskih dikasterija na zajedničko savjetovanje i raspravu, slušanje i molitvu o važnim pastoralnim, crkvenim i  teološkim pitanjima koje zaokupljaju  Crkvu.

Ova sinoda o sinodalnosti je specifična. Ona se bavi jednom od bitnih značajki  načina življenja i djelovanja Crkve i  tu svoju dimenziju želi posvijestiti  na svim razinama da bi odgovorila na zahtjeve našega vremena. Sinodalnost je, prema papi Franji, put koji Bog očekuje od Crkve u trećem tisućljeću. Zato je  ova Sinoda biskupa vremenski produžena na tri godine i odvija se u tri etape: dijecezanskoj, kontinentalnoj i univerzalnoj. Dok su na dosadašnjim  Biskupskim sinodama uglavnom sudjelovali  samo biskupi,  u sinodalni hod ove sinode papa želi uključiti zapravo sve vjernike, cijeli Božji narod. Kako će se to odvijati naznačeno je u  Službenom priručniku (Vademecumu).

Najavljujući sinodu papa Franjo poziva cijelu Crkvu da se za vrijeme sinodskog hoda propitkuje za svoj život i svoje poslanje. Sinodalnost je nastavlja  papa, “dar i zadatak: hodeći zajedno i razmišljajući o prijeđenom putu, Crkva će moći iz onoga kroz što prolazi učiti koji su to procesi koji joj mogu pomoći živjeti zajedništvo, ostvariti sudjelovanje, otvoriti se poslanju. Naš zajednički hod jest, naime, ono što najviše ostvaruje i očituje narav Crkve kao hodočasničkog i misionarskog Božjeg naroda.” (Pripremni dokument, 1). Pozvani smo da   u sinodskom hodu razmišljamo o dva temeljna pitanja: Kako se u Crkvi na različitim razinama ostvaruje naš zajednički hod? Na koje nas korake Duh poziva da bi naše poslanje danas bilo plodonosno?


Hodogram dijecezanske faze Sinode biskupa

 • Subota, 16. listopada 2021: Svečano otvaranje Sinode u Solinu
 • Nedjelja, 17. listopada : Otvaranje Sinode u župnim zajednicama
 • Imenovanje Povjerenstva (19. studenoga) od osam članova za dijecezansku fazu Biskupske sinode koje će pratiti i animirati sinodski proces te sastaviti Izvješće za Hrvatsku biskupsku konferenciju.
 • Na temelju glavnih pitanja za savjetovanje u Službenom priručniku izrađen je Upitnik prilagođen prilikama naše mjesne Crkve i postavljen na Portal  nadbiskupije (14. siječnja 2022.).
 • Sinodski susreti sa svećenicima te predstavnicima redovničkih zajednica i laičkih udruga u Vepricu (9. veljače) i Solinu (16. veljače 2022.) o praktičnim smjernicama za konkretnu provedbu sinodskog savjetovanja u župama i crkvenim zajednicama.
 • Dostavljaju se materijali za sinodske susrete po župama, redovničkim zajednicama, laičkim udrugama i crkvenim školama: Tekst o sinodalnosti i Upitnik (17. veljače)
 • Sinodsko zborovanje i savjetovanje – provedba sinodskog hoda: u biskupijskim tijelima (Pastoralno vijeće, Prezbitersko vijeće), na župnim susretima, susretima redovničkih zajednica, laičkih udruga, crkvenih pokreta i zajednica, crkvenih učilišta i škola te drugim skupovima.
 • Liturgijsko slavlje kojim se obilježava kraj dijecezanske faze Sinode
 • Do kraja travnja 2022. Nadbiskupskom ordinarijatu se dostavljaju pisana Izvješća - Sažetci sa župskih susreta i savjetovanja o Sinodi.
 • Tijekom svibnja 2022. Povjerenstvo za dijecezansku fazu izrađuje iz pristiglih Sažetaka sa župa, redovničkih zajednica i laičkih udruga skupno Izvješće od 10 stranica i dostavlja ga Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.
 • Hrvatska Biskupska konferencija do 15. kolovoza 2022. izrađuje skupno izvješća za svoje područje i šalje ga Tajništvu Sinode u Rimu.
 • Na temelju izvješća iz Biskupskih konferencija Tajništvo Sinode će napraviti do mjeseca rujna 2022. Instrumentum laboris.

Za pitanja i pomoć s obzirom na konkretnu provedbu sinodskog hoda obratiti se na nekoga iz članova povjerenstva:

Izvješća sa sinodskih susreta slati na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Povjerenstvo za sinodsko savjetovanje
u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Nadbiskupski ordinarijat
Poljana kneza Trpimira 7
HR-21000 SPLIT

Image
© 2023 | Splitsko-makarska nadbiskupija